Att vara villaägare

Att vara villaägare innebär väldigt mycket mer än att bara äga ett hus, vilket man måste tänka på innan man gör en sådan stor investering. Innan man köper ett hus är det viktigt att gå igenom en besiktning, så man kan avgöra om det finns saker som behöver ordnas – men även för att veta vad de extra kostnaderna kommer att bli. Antagligen kan man pressa ner priset på köpet, om man vet vad för återgärder som krävs. När man äger en villa kommer det alltid att tillkomma kostnader av reparationer, då inget håller för evigt. Det kan vara allt ifrån att gräva ut runt en fuktig källare, till att byta fasad och fönster. Det kan vara stora kostnader för att underhålla en villa, vilket i sig är ett stort ansvar.

När man är villaägare finna det väldigt många kostnader, kostnader som ofta ingår i hyran när man bor i bostadsrätt eller hyresrätt. Dessa kostnader brukar innebära sophämtning, vatten, el, uppvärmning av huset etc. Hushållskostnaderna blir ofta högre i en villa, än i andra bostadstyper. Alla dessa kostnader kan självklart kontrolleras genom att använda sig av mätare och vara noggrann med att inte slösa på sina resurser. Det kan även vara värt för villaägare att isolera och installera ett bra värmesystem i huset. Bara att ha ett bra isolerat hushåll, kan spara massor utav pengar.

Är man villaägare brukar man ofta ha fördelen med att ha en egen mark och därmed en trädgård. Man får göra om trädgården hur man än vill ha den. Är man villaägare så har man tillåtelse att bygga en friggebod utan bygglov, bara den är inom en viss storlek. Ska man göra yttre förändringar på huset, så kräver detta ett bygglov. Detta är för att man inte ska bygga något som stör grannar eller är en brandrisk. Ska man förändrar layout och utseende inuti huset, så har man som villaägare alla rättigheter som helst. Detta kan jämföras med att bo i bostadsrätt, där man måste ha tillstånd för att flytta på väggar – åtminstone de som är bärande.

Att bygga nybyggen kan ibland vara billigare än att köpa värdiga hus, där man kanske inte har samma skick som i ett nybygge. Beroende på läge på villa – havsutsikt, ute på landet, bland andra hus etc. – så ändras värdet på villan. För de flesta villaägare där ute så krävdes det ett lån för att kunna få den bostad de önskat.